DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURA

OHEu Annual Summit cover. Photo by Open House EuropeBUILDING FUTURES TOGETHER
Annual summit of Open House Europe in Portugal
15. 12. 2023

Next week, the first annual meeting of Open House Europe, an international cooperation project co-financed by the European Union, will take place at the Lisbon Architecture Triennale.

 

The meeting on December 15 and 16 will host a public program related to this year's theme "Building Futures Together", which focuses on sustainable practices in the built environment.

 

The purpose of the event is to enable interregional exchange and to combine views and expertise from different fields. The organizers of the Open House festivals, architecture enthusiasts, students and professionals will meet at the conference. The event will take place in the palace from the 18th century, renovated in cultural center. The lively program will include three public discussions, three guided tours, a workshop, an exhibition and film screenings.

 

 

 

Tri javne razprave

 

Na dogodku, ki je plod sodelovanja organizatorjev Open House Milano, Open House Bilbao in Open House Lisboa, se bo predstavila vrsta mednarodnih strokovnjakov. Osrednji del programa so tri javne razprave, ki zajemajo moderirane pogovore in predstavitve ter se ukvarjajo s temo trajnosti v naših mestih, ki jo raziskujejo na različnih ravneh.

 

Prva panelna razprava govori o upravljanju, arhitekturi in trajnostnem razvoju. Moderirala jo bo raziskovalka urbane sociologije, stanovanjske problematike in mest Sandra Marques Pereira. V razpravi bodo sodelovali direktor urbanističnega načrtovanja in javnega prostora pri Agenciji za mobilnost, okolje in ozemlje milanske občine Demetrio Scoppeliti, podpredsednica upravnega odbora Inštituta za stanovanja in urbano rehabilitacijo Filipa Serpa, podžupanja Barcelone za ekologijo, urbanizem in mobilnost Janet Sanz ter Susana Ruiz, glavna urbanistka mesta Bilbao.

 

Druga razprava se bo osredotočila na trajnost v urbanističnem načrtovanju, vodil pa jo bo Mustafa Sherif, urbanist in  stanovitelj podkasta Urbanistica. V razpravi bodo sodelovali nagrajena raziskovalka, profesorica in krajinska arhitektka Aurora Carapinha, navdušenec nad podatkovno znanostjo s strokovnim znanjem na področju urbane mobilnosti Manuel Banza ter arhitektka in raziskovalka Mariana Sanchez Salvador.

 

Tretjo razpravo o doseganju trajnostnega razvoja v arhitekturi bo vodil kurator za nagrade in programe pri Fundaciji Mies van der Rohe, Ivan Blasi. V razpravi bodo sodelovali arhitekti Marta Álvarez Pastor iz studia Vaumm, Gianandrea Barreca iz arhitekturnega studia Barreca & La Varra, ki je zasnoval prva brezogljična javna stanovanja v Evropi, in Francisco Adão da Fonseca iz studia Oficina Pedrêz, ki se ukvarja s preučevanjem gojenih gradbenih materialov in samozadostne infrastrukture ter je ustanovni član združenja Architects Declare na Portugalskem.

 

Vse tri razprave bodo na voljo tudi v spletnem prenosu na kanalu Open House Europe na Youtubu. Celoten program dogodka bo kmalu na voljo na spletni strani Open House Europe.

 

 

 

Kaj je projekt Open House Europe?

 

Open House Europe je projekt mednarodnega sodelovanja, ki razkriva večplasten pogled na kakovostno arhitekturo po vsej Evropi in združuje ljudi vseh poklicev, interesov in vizij – od prostovoljcev in radovednih navdušencev do mladih in izkušenih strokovnjakov ter organizacij. Projekt spodbuja zanimanje za arhitekturo med različnimi ciljnimi skupinami, jim pomaga pridobiti nove poglede na njihovo lokalno okolje in jih vabi, da si zamislijo prihodnost arhitekture v Evropi.

 

Projekt se trenutno pridružuje festivalom Odprtih hiš v Atenah, Bilbau, Brnu, Dublinu, Essnu, Stockholmu, Lizboni, Sloveniji, Milanu, Talinu, Solunu in Vilni, ki jih vsako leto izvaja 11 kulturnih organizacij po vsej celini. Leta 2024 bomo v Open House Europe sprejeli nove partnerje, ki bodo organizirali festivale v Pragi in na Dunaju, ter gostujoča mesta København, Tirana in Zagreb. Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, je nova pobuda, ki podpira kakovostno arhitekturo v Evropi in vabi ciljne skupine v bolj vključujočo razpravo o grajenem okolju.

 

 

 

Partnerji projekta


● Atene in Solun, EL – Open House Greece
● Bilbao, ES – Asociación Open Urbanity
● Brno, CZ – Culture and Management club
● Dublin, IE – The Irish Architecture Foundation Limited
● Essen, DE – Forum Kunst & Architektur
● Stockholm, SE – Open House Stockholm
● Lizbona, PT – Trienal de Arquitectura de Lisboa
● Ljubljana, SI – Afront, zavod za prostorsko inovativnost
● Milano, IT – Associazione Open House Milano
● Talin, EE – Mittetulundusühing Eesti Arhitektuurikeskus
● Vilna, LT – Architekturos fondas


Projekt koordinira Architektūros fondas, sofinancira pa ga Evropska unija.

BUILDING FUTURES TOGETHER
Annual summit of Open House Europe in Portugal
15. 12. 2023

Program is supported by
By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.
e_news
Raketa and the Intimacy of the Interior
TOUCHING
TO THE FORE 7: SLOVENE WOMEN ARCHITECTS, ENGINEERS AND DESIGNERS
International architectural exhibition
PIRANESI 2023 HOSTED ABROAD

DESSA GALLERY
Architectural center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
OPEN
Tue, Wed, Thu, Fri: 12:00-18:00
Sat, Sun, Mon, Holidays: closed


PHOTOGALLERY

 

PIRAN DAYS OF ARCHITECTURAProgram is supported by
e_news

By entering my email address, I agree to receive e-invitations and information about the events of the Dessa Gallery and confirm that I am aware of personal data protection policy.

The DESSA gallery supports the KAJŽA initiative.