IN MEMORIAM JUTA KRULC

Juta Krulc, 2012, foto Polona Mlakar Baldasin 

22. junija je v Žireh v 102. letu starosti umrla največja in najpomembnejša arhitektka slovenske krajine, gospa Juta Krulc.

 

Juta Zdešar Krulc (1913, Radovljica) se je po končani ženski realni gimnaziji v Ljubljani vpisala na Fakulteto za arhitekturo. Diplomirala je leta 1937 pri prof. Ivanu Vurniku z diplomskim delom Kopališče v Radovljici. Državni izpit za pooblaščenega inženirja je opravila v Beogradu, kjer je do leta 1940 delala pri ing. Mihajlu Nešiću. Med 1953 in 1957 je bila asistentka prof. Cirila Jegliča na Agronomski fakulteti v Ljubljani pri predmetu Vrtnarstvo in pejsažna arhitektura. V tem času je sodelovala pri načrtovanju arboretuma Volčji potok. Leta 1955 je pri Jugoslovanskem hidrometeorološkem zavodu v Beogradu izšel Fenološki atlas Jugoslavije z njenimi risbami rastlin, rastlinskih bolezni in ptičjih ter živalskih škodljivcev. Njeno delo obsega več kot tristo načrtov zasaditev javnih površin in vrtov za individualne naročnike. Ves čas pa se ukvarja s proučevanjem rastlinstva v Sloveniji in z botanično risbo rastlin. Prvo predstavitev njenega ustvaranja je leta 1993 pripravila Irena Keršič s sodelavci v galeriji Marjana Lovšina na Bregu v Ljubljani. Leta 2011 so bile Jutine risbe rastlin razstavljene ob 20-letnici vrtnarije Omorika v Muti. Leta 2012 je prejela priznanje občine Žiri za svoje delo v Žireh, obenem pa so v galeriji Žiri razstavili njene načrte za ureditev več kot tridesetih vrtov v Žireh. Fotografije realiziranih vrtov, ki jih je načrtovala, so bile v zadnjih letih objavljene v prispevkih v revijah Ambient, Hiše, Vrtnar, Rože in vrt, Delo in dom, Delo in dom plus ter mnogih drugih. 

 

V Galeriji Dessa smo 1. junija 2015 odprli razstavo načrtov in fotografij njenih vrtov, ki bo na ogled do 29. avgusta 2015.

 

Gospa Juta je načrtovala tudi zasaditev v obeh koritih na Židovski stezi.