BREZRAZMERJA & KRAJINA

 
Shearers Quarters, foto Trevor Mein 
Shearers Quarters, foto Trevor Mein 
Shearers Quarters, foto Trevor Mein 
Šatulja za nakit, foto Trevor Mein 
Inštitut za morske in antarktične študije, Univerza na Tasmaniji, foto Leigh Woolley 
Westfield Sydney City, foto John Gollings 
Westfield Sydney City, foto John Gollings 
Fairhaven hiša na obali, foto Trevor Mein 
Fairhaven hiša na obali, foto Trevor Mein 
Šola za oblikovanje v Melbournu, foto Peter Bennetts 
Šola za oblikovanje v Melbournu, foto Peter Bennetts 

BREZRAZMERJA & KRAJINA / SCALELESSNESS & LANDSCAPE

avstralski arhitekturni biro John Wardle Architects

 

Vabimo vas na odprtje razstave biroja JWA, ki bo v ponedeljek, 23. maja 2016 ob 20. uri v galeriji DESSA, pred tem pa ob 18.00 uri še na Fakulteto za arhitekturo, kjer bo imel John Wardle predavanje.

 

 

Ideje se lahko ločijo od dogovorjenih razmerij. Umeščanje človekega telesa v prostor, opazovanje potez znotraj pokrajine same, izstopanje iz zgodovinskih in kulturnih okvirov mesta. To so konstantni arhitekturni izzivi, ne glede na to, ali gre za veliko ali majhno merilo. Nepričakovan preskok idej preko meja razmerij – hiša z mestnimi kvalitetami, nebotičnik s stanovanjskimi detajli – lahko privede do določenih brezrazmerij*.

Ko gre za razporeditev arhitekturnih elementov, sledimo načrtu govorice krajine. Pogosto gre za slikovito pot, vzdolž katere so skrbno razporejeni trenutki razodetja. Včasih je notranji prostor topografski oziroma meandrirajoč. Skoraj vedno pa uokvirjen pogled ustvari trenutek za premislek.

Razstava odkriva obe osnovni zanimanji biroja John Wardle Architects: brezrazmerja in krajino. 

 

* prevod angleške skovanke scalelessness

 

John Wardle Architects je biro, ki se poglobljeno ukvarja z arhitekturnimi projekti različnih dimenzij. Njihov proces dela pogosto odstopa od standardnih postopkov in projektov. Ideje usmerjajo z modelom osebne in kolektivne zgodovine naročnikovih izkušenj. Spomini, povezani z lokacijo, krajino in grajenim kontekstom, so generatorji kohezivne pripovedi. Nekateri med njimi so resnični, drugi navidezni.

 

JWA je prejel številne arhitekturne nagrade v različnih kategorijah projektov, med drugim dvakrat nagrado Royal Australian Institute of Architects Sir Zelman Cowen za najbolj izjemno delo javne arhitekture v Avstraliji, leta 2012 pa na World Architecture Festival nagrado Villa of the Year.

 

Delo biroja je predstavljeno v knjigi John Wardle Architects, ki so jo leta 2008 izdali pri Thames and Hudson, London. Julija 2016 pa bo izšla nova knjiga o njihovem delu.