Partizansko pokopališče v Mostarju namerno oskrunjeno

Partizansko pokopališče v Mostarju 15. junija 2022 . Foto © Denis Kapetanović 

DOSTOJANSTVO SPOMINA: PODPORA ZA OHRANITEV IN PROTI DEJANJU OSKRUNJENJA SPOMENIKA PARTIZANSKO POKOPALIŠČE V MOSTARJU 

V sredo, 15. junija 2022, so vandali skrbno in hladnokrvno uničili popolnoma vse spominske plošče spomenika Partizansko pokopališče v Mostarju, ki so ga postavili leta 1965 po načrtih izjemnega arhitekta Bogdana Bogdanovića. Uničenje se je zgodilo, dasiravno gre za spomenik s statusom državnega pomena in je od leta 2018 zavarovan z videonadzorom ter posebej osvetljen. Gre za namerno načrtovan napad na dostojanstvo padlih borcev za svobodo, med katerimi je bilo ogromno otrok, in na dostojanstvo spomina, zato spodaj podpisane organizacije, gibanja, iniciative in posameznike, naslavljamo protestno pismo, v katerem uničevalno dejanje odločno obsojamo in zahtevamo javno opravičilo storilcev v medijih in drugod, pred tem pa razjasnitev in raziskavo dogodkov. Zahtevamo tudi obsodbo in pregon storilca-ev.
 
Bogdanović je pogosto pripovedoval zgodbo, kako se bosta nekega dne za vedno iz oči v oči gledali dve mesti – mesto mrtvih protifašističnih herojev in mesto živih, za katere so dali svoja življenja. V tej ideji je leta 1965 v Mostarju ustvaril partizansko nekropolo, velik astrološki model, kjer imajo padli mostarski antifašistični borci, fantje in dekleta, pravico do lepote sanj. V svojem delu je preizpraševal ali "bodo tudi otroci naših otrok v spomeniku videli podobo ponosnega in humanega mesta, ki se dviga kot fatamorgana nekje med nebom in zemljo - ali bodo v njem prepoznali svoje mesto v težkem času, ko je bilo najtežje biti in ostati človek?«

Za ideale enakosti, svobode in ljubezni je padlo 750 večinoma dvajsetletne mostarske mladine, katerih imena so vklesana na kamnith ploščah spomenika v obliki posekanih dreves: Esad Elezović - 21 let, ubit v Jasenovcu, Pero Markulin - 21 let, ubit na Sutjeski, Vinko Džidić - 29 let, ubit na Mamuli, dr. Leon Štem - 35 let, ubit v Janjini, Nedžad Arpadžić - 19 let, ubit v Stari Gradiški, Slavko Balać - 27 let, ubit v Lepoglavi, Nazif Dolić - 35 let, ubit v Dachau, Ahmet Dizdar - 29 let, ubit na Norveškem, Milivoje Vučetić - 21 let, ubit v Mostarju, Salih Islamović - 34 let, ubit v Bengaziju, Luka Janjić - 23 let, ubit v Trstu, Ismet Milavić - 33 let, ubit v Norviku, Tripo Uljarović - 23 let, ubit v Nevesinju. 

Naključno prebrana imena so s kamnitih plošč spomenika, prebrana s strani vseh sodelavcev projekta Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991, v čast razuma, spoštovanja in dostojanstva spomina.
 
Galerija DESSA
Ljubljana, 1. 7. 2022
 
 
Podpis peticije
https://www.peticija.online/dostojanstvo_spomina?fbclid=IwAR0Mk7HvePp61NVQo5DQix49w93NYWSSpyMF1TG9M3fIXY-Zi8Sx5g7rMqs