PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE 2023

 
 
 

Vabljeni na jubilejne 40. Piranske dneve arhitekture v soboto, 25. novembra 2023. Letošnja tema mednarodne konference je KONTEKST. KONCEPT. KONSENZ. 

 

 

Piranski dnevi arhitekture (PIDA) so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvijajo se vse od leta 1983, vsako leto konec novembra v očarljivem gledališču Tartini v srednjeveškem mestu Piran, od leta 2019 pa zaradi nepredvidljivega poplavljanja morja v Avditoriju Portorož. Pobudniki PIDA so slovenski arhitekti. Do leta 2008 so takrat simpozij organizirale Obalne galerije Piran, od leta 2008 do 2015 skupaj z Galerijo DESSA, od 2015 pa je nosilec in organizator PIDA konference in nagrade Piranesi Galerija DESSA, soorganizator pa Obalne galerije Piran. Med leti 1986 in 2007 je organizacijskemu odboru predsedoval ustanovni član arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 ga organizira mlajša generacija slovenskih arhitektov pod vodstvom arhitektke Maje Ivanič.

 

Namen konference je ovrednotiti družbeno arhitekturno stanje in predstaviti najbolj inovativne ideje sodobne arhitekturne in prostorske produkcije, ki skozi razumevanje in spoštovanje geografskega in kulturnega konteksta ohranja kulturno identiteto in raznolikost.

 

Nagrada Piranesi je nastala v sklopu mednarodne konference Piranski dnevi arhitekture, podeljujejo pa jo Galerija DESSA, Obalne galerije Piran in mednarodna žirija Piranesi. Nagrada, ki se imenuje po italijanskem umetniku iz 18. stoletja, Giovanniju Battista Piranesiju (1720–1778), čigar družinske korenine naj bi bile iz Pirana, nagrajuje najboljše arhitekturne realizacije, nastale v zadnjih dveh letih na območju držav Centralne Evrope.

 

Z nagrado Piranesi so bili nagrajeni raznoliki projekti različnih velikosti in programov, v katerih se zrcali odnos sodobne arhitekture do naravnega, kulturnega, zgodovinskega in socialnega konteksta.

 

 

Častna pokroviteljica jubilejnih 40. PIDA je Anna Ramos, direktorica Fundacije Mies van der Rohe.

 

 

 

PREDAVATELJI

 

› Sonja Ana Hoyer, Slovenija

 

› Aitor Fuentes, Arquitectura-g, Španija

 

› Tom Lechner, Avstrija

 

› Janez Koželj, Slovenija

 

› Lenart Piano, FA Ljubljana

 

› Pedro Domingos, Portugalska

 

› Iva Letilović, Igor Pedišić, Hrvaška

 

› Níall McLaughlin, Združeno kraljestvo

 

› Wang Shu, Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio, Kitajska

 

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM PIRANSKIH DNEVOV ARHITEKTURE

 

› Razstava Piranesi 2023
odprtje mednarodne arhitekturne razstave v razstavišču Monfort

 

› PIDA 40: ODPRTI ARHIVI, razstava
razstava v galeriji Herman Pečarič

 

› Mesto v kontekstu
otroška delavnica Igriva arhitektura Centra arhitekture Slovenije v Mestni knjižnici Piran

 

› Ustvarjalno srečanje z avtoricami razstave Lepota kamnite poezije, Istra
v Pastoralno kulturnem centru Georgios ob zvoniku cerkve sv. Jurija

 

› razstava Lepota kamnite poezije, Istra
vodeni ogled razstave, ABAKKUM, GNOM, Župnija Piran; zvonik ob cerkvi sv. Jurija

 

 

 

V Avditoriju Portorož se v petek, 24. 11., ob 16:30 pričnejo ZAPSova izobraževalna predavanja, v soboto, 25. 11., pa ob 10. uri mednarodna PDA predavanja. Člani ZAPS lahko ob obisku petkovih in sobotnih predavanj pridobijo 6 kreditnih točk.

 

Opozarjamo, da je število sedežev v dvorani Avditorija omejeno. Obiskovalcem prijazno predlagamo, da si vstopnico zagotovijo z vnaprejšnjim nakupom. V primeru razprodane dvorane bodo imeli prednost pri vstopu obiskovalci, ki so vstopnice kupili in plačali v predprodaji.

 

 

Vabljeni, da si ogledate:

 

napovednik kratkega filma 40 let Piranskih dnevov arhitekture 

 

in celoten kratki film 40 let Piranskih dnevov arhitekture.

 

 

Program in vstopnice najdete na spletni strani www.pida.si.