Predavanje Andrej Hrausky v CD: Plečnikova šola in gradnja Stare tehnike

 
 

Vljudno vabljeni na predavanje arhitekta in plečnikologa Andreja Hrauskyja, ki bo v sredo, 1. julija, ob 18. uri v preddverju CD (na razstavi).

V sklopu razstave ob 100 obletnici šole za arhitekturo v Cankarjevem domu potekajo vodstva po razstavi. Andrey Hrausky, priznani poznavalec Plečnika in avtor več knjig o velikem slovenskem arhitektu, je pripravil del razstave o Plečnikovi šoli in o gradnji Stare tehnike. Na razstavi v CD je to gradivo predstavljeno v elektronski obliki na Touch-screenu na začetku razstave. Ker zaradi virusa gneča okrog ekrana ni dopustna, je Hrausky pripravil predavanje s PowerPoinom. Le tako je bilo mogoče ohraniti predpisano razdaljo med obiskovalci. Predavanje je temeljilo na dokumentih – pismih, dopisih in časopisnih člankih, ki iz prve roke pričajo o dogodkih. Velika večina tega gradiva ni bila nikoli objavljena. Saj tudi ni bilo priložnosti, da bi se tako globoko posvetili temu delu Plečnikovega delovanja. 

Na predavanju so bili javnosti predstavljeni številni še ne objavljeni dokumenti. Med drugim tudi nedatirano poročilo Univerzitetne konference ZKS o stanju na šolo za arhitekture v letu 1946/47. Poročilo se nahaja v Arhivu RS.