SKUPAJ GRADIMO PRIHODNOSTI

OHEu Annual Summit naslovnica, Fotografija: Open House Europe 
Open House Dublin 2023. Kolesarska tura. Fotografija: Ste Murray © Irish Architecture 
Open House Europe koordinacijski sestanek. Fotografija: Bon Alog © Architektūros fondas 
Open House Europe partnerji na ogledu Vilne. Fotografija: Bon Alog © Architektūros fondas 
Open House Lisboa 2023. Casa Imensas Janelas. Fotografija: Hugo David © Trienal de Arquitectura de Lisboa 
Open House Lisboa 2023. Palacio do Grilo. Fotografija: Hugo David © Trienal de Arquitectura de Lisboa 

Prihodnji teden bo na lizbonskem arhitekturnem trienalu (Lisbon Architecture Triennale) potekalo prvo letno srečanje Open House Europe, mednarodnega projekta sodelovanja, ki ga sofinancira Evropska unija.

 

Na zasedanju bo 15. in 16. decembra potekal javni program, povezan z letošnjo temo »Skupaj gradimo prihodnosti (Eng: Building Futures Together)«, ki se osredotoča na trajnostne prakse v grajenem okolju.

 

Namen dogodka je omogočiti medregionalno izmenjavo ter združiti poglede in strokovno znanje z različnih področij. Na konferenci se bodo srečali organizatorji festivalov Open House oz. Odprtih hiš, arhitekturni navdušenci, študenti in strokovnjaki. Dogodek bo potekal v palači iz 18. stoletja, prenovljeni v kulturni center. Živahen program bo obsegal tri javne razprave, tri vodene oglede, delavnico, razstavo in filmske projekcije.

 

 

 

Tri javne razprave

 

Na dogodku, ki je plod sodelovanja organizatorjev Open House Milano, Open House Bilbao in Open House Lisboa, se bo predstavila vrsta mednarodnih strokovnjakov. Osrednji del programa so tri javne razprave, ki zajemajo moderirane pogovore in predstavitve ter se ukvarjajo s temo trajnosti v naših mestih, ki jo raziskujejo na različnih ravneh.

 

Prva panelna razprava govori o upravljanju, arhitekturi in trajnostnem razvoju. Moderirala jo bo raziskovalka urbane sociologije, stanovanjske problematike in mest Sandra Marques Pereira. V razpravi bodo sodelovali direktor urbanističnega načrtovanja in javnega prostora pri Agenciji za mobilnost, okolje in ozemlje milanske občine Demetrio Scoppeliti, podpredsednica upravnega odbora Inštituta za stanovanja in urbano rehabilitacijo Filipa Serpa, podžupanja Barcelone za ekologijo, urbanizem in mobilnost Janet Sanz ter Susana Ruiz, glavna urbanistka mesta Bilbao.

 

Druga razprava se bo osredotočila na trajnost v urbanističnem načrtovanju, vodil pa jo bo Mustafa Sherif, urbanist in  stanovitelj podkasta Urbanistica. V razpravi bodo sodelovali nagrajena raziskovalka, profesorica in krajinska arhitektka Aurora Carapinha, navdušenec nad podatkovno znanostjo s strokovnim znanjem na področju urbane mobilnosti Manuel Banza ter arhitektka in raziskovalka Mariana Sanchez Salvador.

 

Tretjo razpravo o doseganju trajnostnega razvoja v arhitekturi bo vodil kurator za nagrade in programe pri Fundaciji Mies van der Rohe, Ivan Blasi. V razpravi bodo sodelovali arhitekti Marta Álvarez Pastor iz studia Vaumm, Gianandrea Barreca iz arhitekturnega studia Barreca & La Varra, ki je zasnoval prva brezogljična javna stanovanja v Evropi, in Francisco Adão da Fonseca iz studia Oficina Pedrêz, ki se ukvarja s preučevanjem gojenih gradbenih materialov in samozadostne infrastrukture ter je ustanovni član združenja Architects Declare na Portugalskem.

 

Vse tri razprave bodo na voljo tudi v spletnem prenosu na kanalu Open House Europe na Youtubu. Celoten program dogodka bo kmalu na voljo na spletni strani Open House Europe.

 

 

 

Kaj je projekt Open House Europe?

 

Open House Europe je projekt mednarodnega sodelovanja, ki razkriva večplasten pogled na kakovostno arhitekturo po vsej Evropi in združuje ljudi vseh poklicev, interesov in vizij – od prostovoljcev in radovednih navdušencev do mladih in izkušenih strokovnjakov ter organizacij. Projekt spodbuja zanimanje za arhitekturo med različnimi ciljnimi skupinami, jim pomaga pridobiti nove poglede na njihovo lokalno okolje in jih vabi, da si zamislijo prihodnost arhitekture v Evropi.

 

Projekt se trenutno pridružuje festivalom Odprtih hiš v Atenah, Bilbau, Brnu, Dublinu, Essnu, Stockholmu, Lizboni, Sloveniji, Milanu, Talinu, Solunu in Vilni, ki jih vsako leto izvaja 11 kulturnih organizacij po vsej celini. Leta 2024 bomo v Open House Europe sprejeli nove partnerje, ki bodo organizirali festivale v Pragi in na Dunaju, ter gostujoča mesta København, Tirana in Zagreb. Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, je nova pobuda, ki podpira kakovostno arhitekturo v Evropi in vabi ciljne skupine v bolj vključujočo razpravo o grajenem okolju.

 

 

 

Partnerji projekta


● Atene in Solun, EL – Open House Greece
● Bilbao, ES – Asociación Open Urbanity
● Brno, CZ – Culture and Management club
● Dublin, IE – The Irish Architecture Foundation Limited
● Essen, DE – Forum Kunst & Architektur
● Stockholm, SE – Open House Stockholm
● Lizbona, PT – Trienal de Arquitectura de Lisboa
● Ljubljana, SI – Afront, zavod za prostorsko inovativnost
● Milano, IT – Associazione Open House Milano
● Talin, EE – Mittetulundusühing Eesti Arhitektuurikeskus
● Vilna, LT – Architekturos fondas


Projekt koordinira Architektūros fondas, sofinancira pa ga Evropska unija.