JUTA KRULC: ŽIVLJENJE Z VRTOVI

Vrt Kržišnik, Žiri, foto Polona Mlakar Baldasin 
Juta Krulc, 2012, foto Polona Mlakar Baldasin 
Helleborus niger, Cerkniško jezero, 12. 2. 1995 
Skica za ozelenitev dvoriščnega prostora, Sveto, 2013 
Vrt Kržišnik, Žiri, foto Polona Mlakar Baldasin 
Vrt Kržišnik, Žiri, foto Polona Mlakar Baldasin 
Vrt Kosmač, Žiri, foto Polona Mlakar Baldasin 
Vrt Mlakar, Žiri, foto Polona Mlakar Baldasin 
Jutina zasaditev pred Desso, foto Blaž Jamšek 
Jutina zasaditev pred Desso, foto Blaž Jamšek 
Jutina zasaditev pred Desso, foto Blaž Jamšek 
Jutina zasaditev pred Desso, foto Blaž Jamšek 

Center arhitekture je v sodelovanju z arhitekturno galerijo Dessa pripravil razstavo originalnih načrtov vrtov in risb rastlin slavne slovenske arhitektke Jute Krulc. Fotografije treh vrtov v Žireh, ki jih je oblikovala gospa Juta, je posnela fotografinja Polona Mlakar Baldasin. Razstavo je slavnostno odprl umetnostni zgodovinar mag. Gojko Zupan.

 

Ob razstavi bo na Židovski stezi urejena začasna zasaditev, ki jo je zasnovala Juta Krulc v sodelovanju in s pokroviteljstvom Vrtnarstva Levičnik.

 

Razstava bo na ogled do 29. avgusta 2015.

 

Gojko Zupan

 

Juta Krulc, biografija

Juta Zdešar Krulc (1913, Radovljica) se je po končani ženski realni gimnaziji v Ljubljani vpisala na Fakulteto za arhitekturo. Diplomirala je leta 1937 pri prof. Ivanu Vurniku z diplomskim delom Kopališče v Radovljici. Državni izpit za pooblaščenega inženirja je opravila v Beogradu, kjer je do leta 1940 delala pri ing. Mihajlu Nešiću. Med 1953 in 1957 je bila asistentka prof. Cirila Jegliča na Agronomski fakulteti v Ljubljani pri predmetu Vrtnarstvo in pejsažna arhitektura. V tem času je sodelovala pri načrtovanju arboretuma Volčji potok. Leta 1955 je pri Jugoslovanskem hidrometeorološkem zavodu v Beogradu izšel Fenološki atlas Jugoslavije z njenimi risbami rastlin, rastlinskih bolezni in ptičjih ter živalskih škodljivcev. Njeno delo obsega več kot tristo načrtov zasaditev javnih površin in vrtov za individualne naročnike. Ves čas pa se ukvarja s proučevanjem rastlinstva v Sloveniji in z botanično risbo rastlin. Prvo predstavitev njenega ustvaranja je leta 1993 pripravila Irena Keršič s sodelavci v galeriji Marjana Lovšina na Bregu v Ljubljani. Leta 2011 so bile Jutine risbe rastlin razstavljene ob 20-letnici vrtnarije Omorika v Muti. Leta 2012 je prejela priznanje občine Žiri za svoje delo v Žireh, obenem pa so v galeriji Žiri razstavili njene načrte za ureditev več kot tridesetih vrtov v Žireh. Fotografije realiziranih vrtov, ki jih je načrtovala, so bile v zadnjih letih objavljene v prispevkih v revijah Ambient, Hiše, Vrtnar, Rože in vrt, Delo in dom, Delo in dom plus ter mnogih drugih.