SPOMINSKA PALAČA

ARHITEKTURA ZA SPOMIN memo tehnika Nika Škrleca
Rhys Bevan Jones, Memory palace/Spominska palača, www.rhysbevanjones.com 
Nik Škrlec 
Nik Skrlec v Dessi, foto Aleksander Vujović 
Nik Skrlec v Dessi, foto Aleksander Vujović 

Zakaj imajo arhitekti najboljša izhodišča za odličen spomin s tehniko spominske palače? Gre za enega najstarejših znanih načinov pomnjenja, ki so ga raziskovali in razvijali že stari Grki, potem pa je sčasoma izginil. Danes se ponovno pojavlja na različnih spominskih tekmovanjih, v dosežkih in predavanjih kot je ta, ki ga bo pripravil Nik Škrlec. 

 

Vabimo na predavanje Nika Škrleca v sredo, 27.5.2015 ob 20.00 v galerijo Dessa.

 

Tehnika palače spomina, metoda loci, je metoda, kjer uporabljamo domišljijske prostore in poti, da konkretno shranjujemo informacije v obliki zanimivih in dinamičnih podob. Razen omemb v pop kulturi (seriji Sherlock, The Mentalist …) in uporabe na tekmovanjih v pomnjenju, je tehnika razmeroma slabo poznana: predvsem ne razumemo osnovnih stvari, kadar si predstavljamo, kaj naj bi to bilo, čeprav se nam zdi, da zelo dobro poznamo teorijo za tem, ki jo napredovanja in razpiranja v kognitivnih znanostih čedalje bolj poglabljajo. Palača spomina je zelo preprosta in zabavna igra domišljije, uporaba prostorske predstave in bogatih podob  - nalašč za arhitekte!

 

Nik Škrlec, absolvent dramske igre na AGRFT, slovenski rekorder v recitiranju števila pi in državni prvak v pomnenju. Nastopa v predstavah: Grad (SNG Drama), Emil in detektivi (LGL), In kaj naj zdaj z vsemi temi knjigami (Gledališče Glej), 1981 (Glej, AGRFT), Časovni stroj 2 (MGL), Evropa (Cankarjev dom) in drugih, nekatere od njih so mednarodno nagrajene. Že od srednje šole se ukvarja z ljubiteljskim raziskovanjem spomina. Dve leti zapored je zmagal na recitiranju števila pi na FMF, letos z 1694 decimalkami, marca pa je zasedel prvo mesto na Memoriadi, državnem prvenstvu v pomnenju. Je pisec bloga pipipi.si in soustanovitelj Zavoda k.g., ki se želi čim širše ukvarjati z ustvarjalnostjo. Od tod ideja, da bi ljudem predstavil tehniko palače spomina, ki ustvarjalnost uporabi za pomnenje.