BIVAKI IN GORSKA ARHITEKTURA V SLO

Predavanje in okrogla miza
Bivak na Kobariškem stolu, 2003, arhitekt Miha Kajzelj, foto Blaž Budja 
Bivak na Kotovem sedlu, 2005, arhitekt Miha Kajzelj, foto Miha Kajzelj 
Bivak pod Grintovcem, 2009, arhitekt Miha Kajzelj, foto Matevž Paternoster.jpg 

V sredo, 5. oktobra vas vabimo v Galerijo Dessa, kjer bo ob 17. uri predavanje arhitekta Mihe Kajzelja: Arhitektura bivakov – projektne strategije, ob 18. uri pa bo na pobudo Planinske zveze Slovenije, ki si želi intenzivnejšega sodelovanja z arhitekturno stroko, sledila okrogla miza z naslovom Izzivi gradnje in prenove slovenske gorske arhitekture.

 

Moderator okrogle mize je arhitekt in edini slovenski udeleženec natečaja Bivak Fanton, Aleksander S. Ostan, gosti pa:

_Miro Eržen, podpredsednik PZS

_Janko Rabič, načelnik gospodarske komisije pri PZS

_Miha Kajzelj, v zadnjih 15 letih projektant treh bivakov

_Janez Martinčič, Ofis arhitekti, v zadnjih 2 letih aktivni projektanti bivakov

_Aleksandra Penca, predstavnica avtorjev projekta zimske sobe ob koči na Prehodavcih

_dr. Bruno Dujič, projektant gradbenih konstrukcij na projektu zimske sobe

 

Oba dogodka sta del razstave natečajnih rešitev za BIVAK FANTON V ITALIJANSKIH DOLOMITIH, ki jo v Galeriji Dessa gostimo do 21. oktobra.

 

GORSKA ARHITEKTURA

Razstava natečajnih del za bivak Fanton v italijanskih Dolomitih v skupini Marmarole je za slovensko okolje pomembna zato, ker prikazuje primer dobre prakse: mednarodni arhitekturni natečaj, ki se je zaključil februarja 2015, je eden prvih natečajev za načrtovanje/oblikovanje bivakov na svetu nasploh. Z natečajem se izpostavlja pomen objektov gorskih postojank in njihovega načrtovanja. V nasprotju z ustaljenim javnim mnenjem, da gre za marginalne objekte, so bivaki v resnici pomembni javni objekti, vredni najboljšega arhitekturnega načrtovanja: ključni so za preživetje marsikaterega gornika. Ob tem pa ne gre pozabiti na dejstvo, da so postavljeni v neokrnjeno in dragoceno okolje gorske narave in da predstavljajo rob urbanizacije, zato je njihova premišljena umestitev in načrtovanje še kako pomembno.