DUHOVNE RAVNI PROSTORA

Roža življenja, 1990, D. Melchizedek 
Zemljina duša: Boginja, ki daje življenje, 2010, M. Pogačnik 
Narava reda, 2012, C. Alexander 
Tradicionalni fengshuijski kompas, 2002, I. Kopač 
Razstava v Galeriji Bernardo Bernardi Zagreb, 2015, Š.K. 
Konceptualni projekt Vitalna hiša, 2012, Arhitelje 

Vabljeni na predavanje v sredo, 22. 2. 2017, ob 17. uri:

Špela Kryžanowski: Spirit & Space/Duhovne ravni prostora

 

V okviru predavanja bodo predstavljene glavne teme istoimenske razstave, s katero je avtorica lani decembra gostovala v galeriji Stolpa Škrlovec v Kranju in leto poprej v galeriji Bernardo Bernardi v Zagrebu.

 

Predavanje obravnava šest tem, šest različnih premislekov o duhovnih dimenzijah prostora. Svoj navdih išče tako v zgodovini kot v sodobnosti. Sveta geometrija v želji razumeti znanstvene in mistične zakone, ki vladajo vesolju, uporablja števila, oblike in razmerja. Radiestezija je parapsihološka metoda za zaznavanje specifičnih sevanj, ki izhajajo iz zemlje, živih bitij in predmetov. Sodobna geomantija Pogačnika obravnava Zemljo kot živo bitje, z lastnim energijskih sistemom, elementarno zavestjo in duhovnimi dimenzijami. Feng shui je tradicionalna kitajska umetnost oblikovanja okolja, ki je utemeljena na duhovnih konceptih in pozornemu opazovanju sveta. Narava reda je znanstveni in oblikovalski koncept arhitekta Alexandra, s pomočjo katerega naj bi lahko oblikovali forme in prostore, ki imajo ojačan potencial živosti. Vitalna hiša je oblikovalski koncept avtoričinega studia in predstavlja primer projektantske prakse, ki združuje sodobno projektiranje in duhovne pristope.

 

Špela Kryžanowski je arhitektka, ki se z raziskovanjem duhovnih ravni prostora in bitja ukvarja zadnji dve desetletji. Je magistra znanosti s področja arhitekture in avtorica strokovne monografije Feng shui – arhitektura prostora in filozofija bivanja (Mladinska knjiga, 2012).