Amoebix

 
 
 
 
 
 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave slik Marka Modica, ki bo v ponedeljek, 17. decembra, ob 20. uri. Po razstavi bomo nadaljevali s tradicionalno DESSA novoletno zabavo.

 

Slike Marka Modica so tudi v prodaji. Če vas nakup zanima, nas kontaktirajte: 041 79 89 44.

 

3D ogled razstave

 

Marko Modic je priznan slovenski multimedijski umetnik, najbolj poznan po svojih abstraktnih fotografijah in slikah. Njegova dela so predstavljena v galerijah po celem svetu, prav tako tudi v številnih publikacijah in monografijah.

 

Razstava Amoebix je predana eponimu Amoebix večdimenzionalnim pomočnikom, ki jih je Marko sprva srečal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja med potovanjem po tedaj divji in nedotaknjeni Patagoniji. Menda halucinogene droge ob tem niso bile vpletene. Amebe lahko povzamejo nešteto oblik, z namenom, da preidejo v Markove miselne kanale in se končno pojavijo v čudnih, čudovitih jamah njegove podzavesti. Tam brskajo za naključnimi drobtinicami in ostanki, jih ponesejo v ospredje, da so ti na koncu izraženi na papirju in platnu. Ko si preprosto ogledujemo Markovo delo, se nam razodene zdelana fotografija tu, uničen električni kabel tam … Naj niti ne omenjamo dvajset let stare rezine pršuta, oblite s smolo.

 

Amoebix uporablja doslej nepoznan jezik za sporazumevanje, predstavlja skoraj hieroglifom enake oblike, ki mučijo opazovalce z njihovim skrivnim pomenom. Še Marko sam ni prepričan o nekaterih besedah, ki jih je izrazil na papirju (bojda to zadeva močno severnjaško narečje), a zagotavlja, da so ta sporazumevanja zgolj poskusi komunikacije med levo in desno polovico možganov. Če Amoebix in spremljajoča besedila pogledamo od bliže, je angleško govoreči gledalec morda presenečen, da lahko najde celotne stavke, ki so skoraj smiselni in s tem mamijo praskanje po možganih. Enobarvno je dolgočasno, črno-belo je pusto – amebe so tako ponavadi obdane z vrsto barv in oblik, s čimer pritegnejo opazovalca, da pogleduje zdaj sem, zdaj tja; kot da bi spremljal tekmovanje v namiznem tenisu.

Mark Kacar, M.D.

 

Marko Modic, abstraktni fotograf, slikar in multimedijski eksperimentator

Ko ne smuča 30 metrov pod gladino morja ali v žrelu ugaslega vulkana, Marko Modic občasno tudi fotografira. Te fotografije so bile očitno nekomu všeč, saj so njegova dela visela na stenah velikih ustanov po celem svetu, kot so Centre Georges Pompidou, Barbican, Museo Reina Sofia ...

Subjekti njegovih del so številni, vendar po pravici povedano stranskega pomena – Modicev unikaten zorni kot nam prikaže vsakodnevne predmete v novi luči, impozantne gore in otroške lutke se zlivajo v fotosintezah in tvorijo surrealne, skorajda magične prizore. Njegov največji opus, posvečen elementu vodi, pa z vsakim dnem le raste in čaka, da nas preplavi.

Modic pa ni le fotograf, razstavljena so bila tudi njegova slikarska dela, ki s svojimi alkmističnimi formulami in eksotičnimi elementi ob spremljavi glasbe, ki jo je produciral umetnik sam, pričarajo čudovit, čuden svet, ki ga vsak obiskovalec vidi drugače.

Je miren, a nemiren, ekscentričen in prizemljen. Uzreti svet skozi njegove oči, pa tudi če le za trenutek, je izkušnja brez primere.