Predstavitev knjige Andrej Hrausky: Plečnikova arhitektura v Ljubljani

 

V ponedeljek, 13. junija, vas ob 12. uri vabimo na vrt Plečnikove hiše, Karunova ulica 4 in 6, na predstavitev knjige Andrej Hrausky: Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Prva izdaja knjige, ki je izšla v jubilejnem Plečnikovem letu 2017, je že razprodana, tokratna druga dopolnjena izdaja pa vključuje kar nekaj novosti. Drugo dopolnjeno izdajo knjige, ki je izšla pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, je predstavil avtor Andrej Hrausky. Na predstavitvi sta sodelovala tudi založnika, Maja Ivanič, direktorica galerije DESSA, in Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

 
V letu 2022 obeležujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva (23. januar 1872). Obenem proslavljamo tudi vpis Plečnikove Ljubljane na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO. Dogodka sta priložnost, da širši slovenski in tuji javnosti ponovno predstavimo delo našega največjega arhitekta. Prav je, da takšne obletnice spremlja tudi ustrezna strokovna publicistika.
 
Galerija DESSA ima z literaturo o Plečnikovih delih že dolgo tradicijo. Že leta 1993 je pripravila ponatis dveh Plečnikovih knjig: Architectura perennis in Napori s spremno študijo dr. Damjana Prelovška. V naslednjih letih pa je izdala še tri vodnike po njegovi arhitekturi, ki so jih pripravili Andrej Hrausky, Janez Koželj in dr. Damjan Prelovšek: Plečnikova Ljubljana (1996), Plečnikova Slovenija (1997) in Plečnik v tujini (1998). Te tri knjige so bile prvi celovit pregled vseh Plečnikovih zgrajenih del.
 
Po več kot dvajsetih letih se je ponovno pojavila potreba po vodniku po Plečnikovih delih v Ljubljani. Ne le, da so zgoraj omenjene knjige že davno pošle, na podlagi študij in na novo odkritega gradiva se je izoblikoval nov pristop do razumevanja Plečnikovega dela. Zato je leta 2017 galerija DESSA skupaj z Muzeji in galerijami mesta Ljubljane (MGML) pripravila vodnik Plečnikova arhitektura v Ljubljani. Knjiga je izšla tudi v angleškem jeziku. Njen avtor Andrej Hrausky je kot zunanji ekspert sodeloval tudi pri pripravi dosjeja za vpis Plečnikovih del v Ljubljani na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO.
 
Zanimanje za omenjeno knjigo je bilo tako s strani arhitektov kot izobraževalnih ustanov in širše javnosti ogromno, konec leta 2021 je bila spet razprodana. Zato smo pripravili njen ponatis z dodatkom, v katerem je avtor poudaril pomen Plečnikove obletnice in izpostavil tista dela, ki so bila junija 2021 vpisana na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO.


Pokrovitelji 
Druga, dopolnjena izdaja knjige je izšla pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.
Pomen predstavitve in približevanja Plečnikove bogate ljubljanske dediščine v knjižni obliki so (ponovno) prepoznali številni podporniki in pokrovitelji:
Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, BTC, VO-KA, Zavarovalnica Triglav, Atelje galerija, Baumit, Grafika Gracer, Grafolit, Lafarge, Arcadia, M Sora, Swiss pearl in RexKralj.

Knjiga Andreja Hrauskyja Plečnikova arhitektura v Ljubljani je v galeriji DESSA ponovno v prodaji.
Cena 35 EUR z DDV.
Ob nakupu nad 5 izvodov je cena ene knjige 30 EUR z DDV.


V medijih

_ 13. 6. 2022: RTV SLO, MMC TV: https://www.rtvslo.si/kultura/arhitektura-in-oblikovanje/plecnikova-arhitektura-v-ljubljani-kaj-prinasajo-nova-odkritja-in-komentarji-vmesnih-sprememb/630820