Blaž Budja: Skice TR3

skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 
skica TR3, Blaž Budja 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Blaž Budja: skice TR3, ki bo v ponedeljek, 19. junija, ob 19. uri v galeriji DESSA.
 
V galeriji DESSA obeležujemo 30-letnico smrti arhitekta prof. Edvarda Ravnikarja (1907–1993) z razstavo izbranih skic arhitekta Blaža Budje, nastalih v letih 2022 in 2023. Njihov avtor je na poti v in iz svojega biroja z nalivnim peresom beležil svoje vtise in opažanja s Trga revolucije, danes Trga repubike v Ljubljani, na katerem je tudi stolpnica TR3.
 
»Risba je pomembno orodje pri delu arhitekta. Je tudi obred, stanje razmišljanja z roko, beleženja točno določenega trenutka in občutkov v času in prostoru. Pri popotni risbi gre za odkrivanje idej, odločitev snovalca in konteksta njegovih arhitekturnih del. Skice so ponavadi likovno dovršene, hitre in osebno ekspresivne izpovedi risarja. Pogosto hitri krokiji, ki uokvirijo osebna zaznavanja in občutke avtorja v času, ko so nastale. Ponavadi so neponovljive podobe razmišljanj, izvedene z nekaj potezami. Le-te pa so lastne vsakemu posamezniku. Pa naj gre za izbiro pisala ali načina njegove uporabe. Izvedene so na licu mesta, brez dodatnih kasnejših intervencij. 
 
TR3 je mesto v mestu. Rezultat mnogoletnega arhitekturnega orkestriranja velikega Edvarda Ravnikarja, ki je skupaj z mnogimi sodelavci soustvaril ambiente po meri človeka. Ambiente, ki iščejo vzore v zgodovini in socialnem povezovanju ter manifestativno odgovarjajo na vprašanja o nalogi in odgovornosti arhitekture in arhitektov. Obenem pa so to do potankosti izpiljeni arhitekturni izdelki, kjer je spretno zabrisan preskok med merili. Celota in detajl sta uglašena in se harmonično dopolnjujeta.«
Blaž Budja
 
 

Blaž Budja (rojen v Kranju 1975) je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani pri prof. Vojtehu Ravnikarju. Po diplomi je sedem let deloval v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar. Leta 2007 sta z Rokom Jerebom ustanovila Jereb in Budja arhitekte. Blaž Budja je član ZAPS in deluje na področju arhitekture, urbanizma in oblikovanja. Z Rokom Jerebom sta ustvarila več projektov, med drugim prizidek domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, Športno dvorano Stopiče, objekt VDC INCE v Mengšu, Materinski dom v Ljubljani, poslovno stavbo TEM Čatež in stanovanjsko naselje Pod Pekrsko gorco v Mariboru. Leta 2012 sta prejela Plečnikovo medaljo za Športno dvorano Stopiče in leta 2015 Plečnikovo medaljo za objekt VDC INCE Mengeš. Leta 2017 so z Nino Majoranc prejeli Plečnikovo nagrado za projekt Materinski dom Ljubljana in leta 2021 nagrado Prešernovega sklada. Blaž Budja deluje tudi na področju arhitekturne fotografije.
 
 
Blažev hommage mojstru
Skice Blaža Budje Trga revolucije v spomin na delo arhitekta prof. Edvarda Ravnikarja (1907–1993), ko leta 2023 obeležujemo tridesetletnico njegove smrti
 
»Arhitekt Blaž Budja na razstavi v galeriji DESSA prikazuje originalne liste iz svoje osebne skicirke, v katero je v zadnjem času sproti vnašal trenutke skorajda vsakodnevnega opazovanja in preučevanja Trga republike v Ljubljani, ki ga je zasnoval Edvard Ravnikar. S tem se na svojstveno oseben način poklanja mojstru slovenske arhitekture. Celoten kompleks Trga republike – s svojo urbanistično zasnovo, arhitekturo posameznih objektov in umestitvijo spomenikov – pomeni prelomno točko Ravnikarjevega ustvarjanja in tudi enega od vrhuncev slovenske arhitekture. Ne nazadnje je bil prav projekt TR3 eden ključnih, ki so predstavljali jugoslovansko arhitekturo na razstavi Toward a Concrete Utopia v MOMA v New Yorku leta 2018. Tudi zato je pomembno, da se kakovost projekta TR3 še dodatno, z različnih zornih kotov, izpostavlja v javnosti, tako v slovenskem kot tudi širšem prostoru.
 
Na razstavi je projekt TR3 predstavljen na drugačen, ne fotografsko faktografski, ampak na zelo intimen način, skozi črtne misli arhitekta Blaža Budje. Njegovo videnje projekta je skozi njegove oči oziroma njegovo roko predstavljeno s posameznimi listi iz njegove skicirke.
 
Nekateri arhitekti kljub digitalnemu obdobju še vedno izražamo svoje misli na papirju. In Blaž je eden tistih. Papir in na njem narisane arhitektove misli in dojemanja se skozi zgodovino ohranjajo kot zapis avtorskega ustvarjanja časa in prostora. Skica, kakršno poznamo tako pri Plečniku, Ravnikarju ali Marjanu in Marku Mušiču, če omenim le nekatere slovenske ustvarjalce, je izrazno sredstvo, v bistvu prapočelo prve ideje in s tem tudi nove arhitekture. Začetna skica na papirju postane prva materializirana arhitektova ideja.
 
Blaž Budja s svojimi skicami ne želi konkurirati velikim mojstrom. Njegove skice so drugačne, z nalivnim peresom na hitro zarisane na papir. So ekspresivne in impresivne obenem, polne, igrive, duhovite, a hkrati več kot tehtne v svoji vsebini. Njegova skicirna hitrost in smelost sta skorajda neverjetni, v parih sekundah zajame bistvo trenutka. Z nekaj potezami v smislu hipnega croqija odstre svoj občutek, trenutno razmišljanje o problemu in tudi že o njegovi rešitvi, ali pa zgolj zabeleži opaženi detajl, o katerem je predhodno razmišljal in ga udejanjil Edvard Ravnikar. 
 
Časovni okvir izbora skic Blaža Budje zajema obdobje med letoma 2022 in 2023.«
 
Robert Potokar
v Ljubljani, maj 2023
 
 
Producent in organizator razstave: galerija DESSA
Oblikovanje: Ivan Ilić, 0.10 Büro
Postavitev plakatov: Blaž Budja
Tisk vabil in zloženk: Mat-format
Tisk plakatov: Fotoformat
 
Pokrovitelja DESSA razstave: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana