ARHITEKTURA INVENTURA 2012_2014

naslovna 
 
Sonja Miculinić: Stanovanje na Spacalovi ulici v Ljubljani, 2015, foto Miran Kambič 
Matej Vozlič, Vesna Vozlič Košir: Hiša ob Ižanski cesti v Ljubljani, 2015, foto Blaž Budja 
dekleva gregorič arhitekti: Opečna soseska Brdo v Ljubljani, 2014, foto Miran Kambič 
Nava arhitekti: Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije v Kranju, 2013, foto P. Boršič, A. Lužnik 
Mojca Gregorski, Matic Lašič: Vrtec Polzela, 2014, foto Miran Kambič 
Rok Žnidaršič: Spomenik Njegošu v Ljubljani, 2014, foto Martin Kruh 

Razstava Arhitektura inventura je tradicionalna pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane. Letošnja, sedma po vrsti, ki se bo med 12. februarjem in 15. marcem 2015 ponovno odvila v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma, bo predstavila prerez snovanja članov Društva v zadnjih dveh letih. Na razstavi bo več kot 150 avtorjev pokazalo 106 arhitekturnih in 14 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.

 

Arhitektura inventura je najobširnejši pregled arhitekturnega delovanja v naši državi, saj je Društvo arhitektov Ljubljane, ki predseduje tudi Zvezi društev arhitektov Slovenije, k sodelovanju ponovno povabilo tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter izbralo 14 projektov študentov Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

 

V času razstave bo ob razstavnem prostoru potekalo 6 arhitekturnih predavanj in 6 študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Arhitekti imamo rešitve, s katerimi želimo opozoriti, da je urejen prostor naša kulturna vrednota, pa tudi ekonomska in gospodarska prihodnost. Slovenija ima čudovit in raznolik, vendar majhen naravni prostor, ki ga je treba čuvati in ohraniti. Prav naravna raznolikost in kulturna identiteta osmih geografskih regij sta tisto, na čemer bi morali graditi vse naše politične, gospodarske, ekonomske in prostorske strategije. Kakovostna stavbna dediščina in naravni prostor sta naš edinstven razvojni potencial. Razstavljeni projekti so dokaz, da arhitekti kljub težkim časom in razmeram delamo, da znamo razmišljati večplastno in iz povsem nasprotujočih si dejstev oblikovati optimalne prostorske, programske, oblikovne, družbene, socialne, gospodarske in ekonomske ideje.

 

Predavanja bo zaključila okrogla miza Kdo se boji arhitekturnega natečaja? o problematični odločitvi vlade, ki umika obveznost javnega arhitekturnega natečaja iz prostorske zakonodaje: brez instituta javnega arhitekturnega natečaja, ki je sistemsko in demokratično zagotavljal kakovostne posege v naš skupni prostor, bo tudi pri javnih investicijah prevladal kratkoročen osebni interes nestrokovnjakov.

 

 

 

Predavanja

 

19.2.2015 ob 17h

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar

Lena Krušec in Tomaž Krušec

študenti:

_Ambrož Bartol, Tadej Dobrajc, David Klobčarž

_Dominik Košak, Rok Primažič, Ambrož Bartol, Miha Munda, Rok Staudacher

 

26.2.2015 ob 17h

Marjan Poboljšaj in Anton Žižek

Mima Suhadolc in Jože Peterkoč

študenti:

_ Ana Golmajer, Miha Rijavec, Polona Senčar, Ana Simčič, Kristi Marinič, Igor Hovnik

_Matic Čerin

 

5.3.2015 ob 17h

Mojca Gregorski in Miha Kajzelj

Robert Potokar in Špela Kuhar

študenti:

_Aljoša Merljak – Društvo EASA

_Gregor Ferenčak

 

12.3.2015 ob 17h  

Okrogla miza: Kdo se boji arhitekturnega natečaja?

Moderatorja: Kristina Dešman, Aleš Prijon

 

 

 

Organizator razstave

 

Društvo arhitektov Ljubljane

Karlovška 3, 1000 Ljubljana

 

Razstavo je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.

 

Zlata pokrovitelja

ARCADIA LIGHTWEAR in ARTEMIDE

 

Pokrovitelji

ACO, ALU KÖNIG STAHL, PREFA / FILLI STAHL, INTERNORM OKNA, RPS, INLES, LUMINARIA