IZ MALEGA RASTE VELIKO V POLJČANAH

Pol stoletja slovenskih vrtcev
Vrtec Poljčane, 2014, arhitekti Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič, foto Miran Kambič 
 
 
 
 
 

Vabimo vas na odprtje potujoče Dessine razstave Iz malega raste veliko: 30 let slovenskih vrtcev, ki bo v četrtek, 30. maja ob 17. uri v vrtcu Poljčane.

 

Arhitektura vrtcev morda ni najpomembnejša tema, je pa zagotovo ena najbolj aktualnih. Otrokova izkušnja prostora, ki se v najnežnejših letih razvoja subtilno vgrajuje v njegov spomin, je eden temeljnih gradnikov njegove osebnosti in kulturne osveščenosti prihodnjih generacij. Arhitektura vrtcev je arhitektura, ki vzgaja.

 

Razstava predstavlja pregled dosežkov arhitekturnega načrtovanja objektov vrtcev v Sloveniji od začetkov njihove namenske gradnje skozi celotno obdobje razvoja, različne družbene ureditve ter demografska nihanja v družbi do danes. Obenem želimo opozoriti, da prav v današnjem času s pogosto neprimernimi prenovami in energetskimi sanacijami za vedno izginjajo tudi arhitekturno kakovostne stavbe, ki soustvarjajo našo kulturno identiteto.

 

Razstava je prva razstava, ki obravnava tematiko arhitekture vrtcev v Sloveniji. Pregledna in retrospektivna razstava slovenskih vrtcev je projekt galerije Dessa, MIZŠ in ZRSŠ.

 

Razstava v vrtcu Poljčane bo trajala do 30. junija 2016.

 

Razstavljeni projekti so na: 

www.dessa.si/index.php?nav=101&sel_id=3180&jezik=SL