(Ne)znani prostori

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(ne)znani prostori
(un)possessed spaces

V ponedeljek, 9. decembra 2019, vas ob 20. uri vabimo v Galerijo Dessa na odprtje razstave skic švicarskega arhitekta Staphana Mäderja, po odprtju pa na tradicionalno prednovoletno druženje.

Arhitekturna skica je živo orodje in kot način prostorskega zapisa še vedno aktualna. Razstava nas popelje skozi življenjski dnevnik švicarskega arhitekta Stephana Mäderja in njegov poseben način zapisovanja prostorov. V razstavljenih delih prevladujeta dve temi, dva med seboj dopolnjujoča se prostora – prostor arhitekture v pokrajini ali urbanem kontekstu ter prostor mize, krožnika, hrane. Prav dvojnost zapisovanja človeškega doživljanja prostora, kulture in radosti življenja ustvarja pri gledalcu zgodbe, ki jih podoživlja in na svoj način reinterpretira, kot prijetne in v številnih primerih celo duhovite. Njegovo delo je neke vrste raziskovalni laboratorij in manifest, ki postavlja skico kot univerzalno in nenadomestljivo orodje. Vendar na koncu ne moremo prezreti, da imajo Mäderjeve skice tudi umetniško vrednost.
 
Stephan Mäder (1951) je švicarski arhitekt, ustanovitelj in dolgoletni dekan Fakultete za arhitekturo v Winterthurju ter vodja studia Mäder+Mächler iz Züricha. Po študiju na ETH Zürich pri Luigiju Snozziju in Aldu van Eycku je deloval na ETH Zurich in ZHAW Winterthur. Je avtor ene najbolj zanimivih prenov industrijske arhitekturne dediščine v Švici, Halle 180, kjer danes domuje Fakulteta za arhitekturo ZHAW v Winterthurju. Kot dolgoletnega sodelavca Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, pri več mednarodnih raziskavah in delavnicah (Strojna, Ankaran, Vipava, Split, Reka), ga na naš prostor vežejo tesne vezi.

Skice: Stephan Mäder
Spremna besedila: Maruša Zorec, Tadej Glažar, Ilka Čerpes
Urednik: Uroš Rustja
Soorganizator: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo
 
Razstava bo odprta do 23. januarja 2020.
 
Srečno in veselo skozi 2020!