GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJA

 

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTURE

Ptičja hišica Solzica, 2019, Jan Barič, foto: Jan BaričNA MLADIH SVET STOJI. MLADI ARHITEKTI NA POLJU OBLIKOVANJA
20. 12. - 10. 3. 2022
Vabimo vas na razstavo NA MLADIH SVET STOJI. Mladi arhitekti na polju oblikovanjaki bo na ogled v DESSI od torka, 21. decembra 2021, do četrtka, 10. marca 2022.
 
Zaradi trenutno veljavnih proti-Covid-19 ukrepov bomo običajno druženje ob odprtju razstave izvedli ob njenem zaključku, v ponedeljek, 7. 3. 2022 ob 20. uri. 

Če bodo razmere dopuščale, bomo v januarju in februarju v galeriji DESSA organizirali pogovore z avtorji ter oglede njihovih delavnic in studiev, kjer snujejo, razvijajo in ustvarjajo svoje predmete.

Razstava NA MLADIH SVET STOJI. Mladi arhitekti na polju oblikovanja predstavlja mlade arhitekte oziroma studie, ki so polje svojega ustvarjanja razširili na področje oblikovanja.

Ustvarjalnost arhitektov in urbanistov pogosto presega okvire arhitekturnega in urbanističnega načrtovanja. Ta ustvarjalnost se kaže pri snovanju raznolikih projektov različnih meril, od oblikovanja spominskih obeležij in notranje opreme do oblikovanja manjših uporabnih predmetov.

Nekatera največja imena v svetu arhitekture, denimo Le Corbusier, Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe, Gerrit Rietveld, Marcel Breuer, Arne Jacobsen, Jože Plečnik, Lina Bo Bardi, Rem Koolhaas, so se poleg arhitekture uveljavila tudi v svetu oblikovanja.

Na oddelku za arhitekturo Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani je v študijskem letu 1960/61 na pobudo arhitekta in profesorja Edvarda Ravnikarja pričela delovati eksperimentalna smer B, s katero je želel svoje znanje in zanimanje za oblikovanje prenesti na mlajše generacije in utreti pot vzpostavitvi samostojne visoke šole za oblikovanje.
Smer B je bila, četudi je delovala le dve študijski leti, izjemno pomembna za razvoj slovenskega oblikovanja in arhitekture, saj je uvedla nove eksperimentalno-raziskovalne oblike dela in nagovorila arhitekte, da so se lotevali tudi nalog s področja oblikovanja. Smer B na ljubljanski fakulteti za arhitekturo še vedno odzvanja, saj se tudi današnji profesorji s svojimi študenti lotevajo oblikovanja notranje opreme in predmetov.

Mladi arhitekti, ki jih predstavljamo na razstavi, v svojih delih raziskujejo (z)možnosti in uporabo različnih materialov, razvijajo izvirne oblike, katerih del so zanimivi inovativni detajli, ter z jasnimi idejami in eleganco ustvarjajo prepoznavne predmete, ki kot del vsakdana uporabnikov pripomorejo k višji kakovosti bivalnega okolja.

S svojim načinom dela se ne uklanjajo pravilom sodobne potrošniške miselnosti, v kateri prevladujejo izdelki za kratkotrajno uporabo. S tehtnim razmislekom o predmetih in njihovi rabi ter s spoznavanjem materialov in orodij ustvarjajo trajnostne predmete ter ohranjajo tradicionalno znanje s področja starih obrti in védenje o lokalnih materialih in njihovi obdelavi.

S svojim ustvarjanjem izpričujejo, da ne šteje le končna oblika, temveč vrednost in vrednoto ustvarjajo celovit razmislek o »življenju« končnega izdelka, odločitev o izboru materiala in procesu izdelave, način predstavitve in poti, po katerih izdelek zaživi v bivalnem ali delovnem prostoru končnega uporabnika.
 

 
 
Producent in organizator
Galerija DESSA

Razstavljavci
Lara Baler in Matic Komel
Jan Barič
Gašper Fabijan
Elvis Jerkič
Aleš Kacin
Luka Ločičnik
Urh Wiegele 
FOLDS – Anja Mencinger in Nikolaj Salaj
Mertelj Vrabič Arhitekti – Maša Mertelj in Matic Vrabič
Studio AINO – Luka Fabjan in Urša Križman
Studio Moste – Klara Zalokar in Klemen Zupančič
Studio Prapra – Sara Badovinac in Peter Zabret
 
Kuratorke
Kristina Dešman
Špela Kuhar
Vesna Perovnik
Damjana Zaviršek Hudnik
 
Oblikovanje plakatov
Nena Gabrovec
 
Naslovna grafika in ikone predmetov
Vesna Perovnik
 
Fotografije
Jan Barič, Matej Gruden, Klemen Ilovar, Blaž Jamšek, Elvis Jerkič, Aleš Kacin, Miran Kambič, Anja Mencinger, Gregor Mljač, Amadej Mravlak, Nejc Puš, Nikolaj Salaj, Ana Skobe, Luka Susič, Jaka Teršek, Aleksandra Vajd, Studio AINO, Studio Moste, arhiv festivala Mikser
 
Jezikovni pregled
Katja Paladin
 
Tisk plakatov
Matformat
 
Razstavo sofinancirata
Ministrstvo za kulturo RS
Ministrstvo za okolje in prostor RS
 
Financiranje razvoja projekta Zbliževalnik
Ministrstvo za kulturo RS
 
 
V medijih
21. 12. 2021: RTV SLO Kultura: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174833318?s=mmc

 

 

NA MLADIH SVET STOJI. MLADI ARHITEKTI NA POLJU OBLIKOVANJA
20. 12. - 10. 3. 2022

Program sofinancirajo
Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.
e_vabilo
Raketa in intima interierja
DOTIKANJA
V OSPREDJE 7: SLOVENSKE ARHITEKTKE, GRADBENICE IN OBLIKOVALKE
Mednarodna arhitekturna razstava
PIRANESI 2023 GOSTUJE V TUJINI

GALERIJA DESSA
Arhitekturni center
Židovska steza 4
SI-1000 Ljubljana
 
T +386 1 25 16 010
E galerija@dessa.si
 
Odpiralni čas
tor, sre, čet, pet: 12:00-18:00
sob, ned, pon, prazniki: zaprto
 

FOTOGALERIJA

 

PIRANSKI DNEVI ARHITEKTUREProgram sofinancirajo
e_vabilo

Z vnosom svojega e-naslova soglašam s prejemanjem e-vabil in informacij o dogodkih Galerije Dessa ter potrjujem, da sem seznanjen s politiko varovanja osebnih podatkov.

Galerija DESSA podpira iniciativo KAJŽA.